Sivut

lauantai 24. toukokuuta 2014

Pidätkö lemmikkiäsi vapaana?

Vapaana vai valjaissa?

Eilen Ilta-Sanomat nosti esille rikosylikomisario Markku Tuomisen kirjoittaman kolumnin, jossa hän muistutti, että eläinten omistajilla on velvollisuus pitää lemmikkinsä kiinni, varsinkin lintujen pesimisaikana. Uutisessa ei ollut juurikaan mitään uutta, ja aluksi mietin, miksi tällaisista asioista pitää edes uutisoida. Kommentteja lukiessa tajusin kuitenkin nopeasti miksi: varsin monet lemmikinomistajat tuntuivat olevan varsin tietämättömiä tai täysin välinpitämättömiä sen suhteen, mitä tulee naapureiden saatika lemmikkien huomioon ottamiseen. Tässä muutama esimerkki:

Maalaiskissa:  ""Hän muistuttaa, että kotipiirin ulkopuolella oleva kissa katsotaan heitteille jätetyksi."  Taitaa olla kaupunkilaispoliisi.... Taajama-alueen ulkopuolella tuo kommentti ei päde!"

Houhou: "No kuule sinä poliisi herra, haja asutus alueella kissoja saa aivan vapaasti pitää ulkona. Miksi lemmikki pitäisi lukita helle päivänä sisälle. Minun kissat osaavat aivan mainiosti olla ulkona eivätkä poistu kauas piha piiristä, ja kyseisiä kissoja voi kutsua nimellä ja nehän tulee. Kaupungissa ei tietenkään kannata pitää vapaana, sehän on vaan idioottimaista käytöstä. Kyllä taas tämä uutinen sai vereni kiehumaan. Heitteelle jättö jos pitää vapaana. No Huhhuh!!"
(Oma kommenttini: yleensä sisällä on viileämpää kuin siellä ulkona helteessä! Sitä paitsi tarhat on keksitty.)

Koirrra: Koirat ja kissat kuuluu luontoon siinä missä mikä tahansa muu eläin. Itse en pidä koiraa kiinni ulkona koska se osaa seurata nätisti ilman hihnaakin. Se on tietysti eri juttu sitten huonosti koulutetuilta koirilta

Teboiltoimii: "Kissa on peto joka pyydystää hiiriä, rottia, jne. pitää luonnon tasapainoa yllä. Ja kissa on yö eläin"

Huithapeli:  "Jos kissaa ei saa pitää vapaana taajaman ulkopuolella alueella, jossa lähin naapuri on kilometrin päässä, niin jo on typerä sääntö. Leikatulla kissalla on oma pieni reviirinsä, ja sitä pidemmäksi se harvoin menee. -- Mikä on ongelma? Totta kai kissan omistaja ottaa tietoisen riskin, että kisu voi jäädä auton alle tai muuta vastaavaa ja kuolla hitaasti ja kituliaasti. Samalla logiikalla kissa voi myös joutua pedon raatelemaksi ja kuolla hitaasti ja kituliaasti. Jälkimmäinen on luonnollinen ilmiö. Kissa on vain eläin, vai tekeekö lemmikkinä pitäminen jotenkin vähemmän eläimeksi? Herran pieksut! Maalaisjärkeä saa käyttää. Kaupunki ja tiheä asutus asia erikseen.--"

"Jaa kyllä mä vaan voin juosta metsissä..."

Omaan tajuntaani ei mahdu, miksi kukaan pitäisi lemmikkejään vapaana ilman valvontaan. Hyvin koulutettujen koirien lenkkeilyttäminen vapaana on asia erikseen, jos tietää, ettei koira voi häiritä ketään - edes pesiviä lintuja - mutta se, että ihmiset päästävät kissansa vaeltelemaan ilman valvomista menee yli ymmärrykseni. Vaaroja kun riittää ulkona vaikka kuinka paljon, myös maaseudulla, jossa kissa voi joutua esimerkiksi ilveksen tai muun petoeläimen uhriksi ; näin kävi kaikille lapsuudenkotini kissoille. Kaupungissa taas uhkaa autojen lisäksi myös myrkyttämistrendi, jossa koirien lenkkeilyalueille jätetään myrkytettyjä herkkupaloja - myös kissa voi sellaisia syödä.

"... niin paljon kun vaan haluun."

Ulkona vapaan liikkumista kannattavat yrittävät vedota siihen, että kissa on saalistajaluonne tai itsenäinen oman tiensä kulkija. Nämä selitykset eivät kuitenkaan ole missään määrin hyväksyttäviä syitä laskea kissaa ulos ilman varmuutta sen turvallisuudesta. Tekisikö kukaan niin koiran kohdalla? Päästäisi ovesta ulos ja odottaisi, että koira palaa joskus omia aikojaan kotiin? Ei, ei tekisi. Samoin kukaan ei päästäisi vapaaksi lemmikkikania tai hevosta. Kissa on lemmikki siinä missä mikä tahansa muukin kotieläin - KISSA EI SIIS OLE LUONNOVARAINEN ELÄIN. Se on kasvanut ihmisten luona, eikä se täten ole tottunut varomaan mahdollisia vaaroja, joita luonnossa ja kaupungeissa joutuu kohtaamaan.

"Kiipeilykin sujuu. 
Mami tosin suosittelee välttämään oksallisia puita, 
meillä meinas sattuu äksitentti, kun naru jäi kiinni ku hyppäsin alas."

Kotieläimenä oleminen tarkoittaa sitä, että omistaja on vastuussa lemmikkinsä hyvinvoinnista ja sitoutuu ylläpitämään sitä mahdollisimman pitkään. Niin pitäisi sanoa jo oman järjenkin, mutta jos se ei toimi, niin eläinsuojelulaista on vähintäänkin apua oikean toimintatavan valitsemiseen. Tämä kommentti on varsinkin suunnattu sellaisille henkilöille, joiden mielestä lemmikki on vain eläin, joten sen kuoleminen (kituliaastikin) kuuluu vain luonnon normaaliin kiertokulkuun. Sanomattakin on selvää, ettei tällaisellä henkilöllä kuuluisi edes olla lemmikkiä.

"Välillä kannattaa tosin levätä, ni sitten voi taas jatkaa vauhdilla. Ja hei, ei pakoteta kissoja ulos helteillä, muuten pitää levätä koko ajan!"

Jos mielipiteeni ei vielä tullut selväksi, niin sanotaanpa vielä kerran: on siis erittäin vastuuntonta päästää kissansa (lemmikkinsä) ulos ilman valvontaa, varsinkin jos tiedostaa ulkona odottavat vaarat tai jos on pienikin mahdollisuus sille, että kissa harhailee naapurien pihoille tai lintujen pesimäpaikoille. Näin ajattelen esimerkiksi naapuristani, jonka toiminnan takia Devillä on meidän ikkunan takana vieraileva heila. Toki alueemme on melko rauhallista, mutta kuten kaupungeissa aina, niin täälläkin kulkee autoja, jopa rekkoja. Lisäksi talojen "keskellä" on toinen alueen leikkipaikoista, jossa on mm. hiekkalaatikko - mahtaakohan kissan omistaja päästää omaa lastaan sinne leikkimään, kun on kuitenkin melko varmaa, että kissa on joskus käyttänyt hiekkalaatikkoa vessanaan?

"Ooh, rotko! (Ainakin pienen kissan maailmassa.)" 

Useimmat lukijani ovat valinneet sen "oikean" tien, eli kissa kulkee ulkona vain valjaissa tai haistelee raikasta ilmaa ulkotarhassa. He tietävät, että kissa voi elää varsin onnellista elämää silläkin tavalla, aivan samoin kuin koirat. Ne, jotka ovat sattuneet blogiin jotakin muuta kautta, taas näkevät varmasti kuvista, ettei valjaissa ulkoilu mitenkään erityisemmin rajoita kissan vapautta - päinvastoin se luo turvaa. Tosin tiedän myös, että lukijoideni joukossa on henkilöitä, jotka antavat kissansa olla ulkona vapaana ilman valvontaa, mutta toisaalta haluan uskoa, että nämä henkilöt myös ovat varmistaneet ensin, ettei kissoista ole kenellekään häiriötä tai ettei mikään uhkaa niitä seikkailujen aikana - kissan vapaana pitämistä maallahan ei kiellä mikään laki, kunhan edellä mainitut asiat ovat kunnossa.

"Ooh, lintuja! Metsästäisin, mut Mami ei anna. Kuulemma niillä on jossain poikasia.
Onneks voi kattella ja vaania."

Vetoankin teihin: hyvät ihmiset, jos otatte lemmikkejä, niin sitoutukaan myös huolehtimaan niistä, älkääkä jättäkö niitä heitteille - kyllä, kissan vapaana pitäminen voi pahimmillaan olla heittellejättö, jos kissan turvallisuudesta ei voi olla varma. Ja näitähän tietämättömiä riittää - aivan liian harva varmistaa, että kissa oikeasti pysyy omalla tontilla, ei aiheuta haittaa naapureille tai ympäristölle, ei mene autoteille tai ei joudu kohtaamaan esimerkiksi aggressiivisia koiria (jos esimerkiksi isosiskoni aidatulle pihalle menisi kissa, voisivat hänen koiransa tappaa sen "saaliseläimenä"), petoeläimiä tai eläimiä vihaavia ihmisiä - näin vain oletetaan. Liian monen vapaana kulkevan kissan tarina loppuu siihen, että se katoaa tai lopetetaan jonkin seikkailuissa saadun vamman vuoksi. Vastuuntuntoa siis lemmikkien pitämiseen!

"Voisko sen kameran jo laittaa pois...."

Painotan vielä kerran, että totta kai kissaa saa lain mukaan pitää vapaana omalla tontilla tai alueella, jonka omistaa. Mietin kuitenkin, kuinka moni oikeasti kykenee valvomaan, ettei kissa lähde pihapiiristä muualle. Kyllä lapsuudenkotinikin kissat olivat pääasiassa pihapiirissä, mutta esimerkiksi metsästämään lähdettiin vähän pidemmän matkan päähän. Lisäksi alueen villipedot pääsivät tulemaan pihapiiriimme. Tekipä yksi kissa jopa neljän kuukauden pituisen reissun, kunnes lopulta - onneksi - palasi ehjin nahoin kotiin.

Mitäs mieltä te lukijatte olette? Pitäisikö lain sallia kissojen pitäminen vapaan, vai onko nykyinen säädös järkevä?

17 kommenttia:

 1. Me ollaan valjaissa ulkona. Ei se aina reilulta tunnu, kun naapurin kissa ilkkuu meille vapaana tai kun puusta vedetään pois, juuri kun aiomme laittaa tassun pönttöön tutkiaksemme mikä siellä on (Pepsi: yritin olla tosi nopea: äkkinousu puuhun, tassu pönttöön ja.. ei onnistunut), tai perhonen lentää meidän ulottumattomiin, mutta niin on kodin laki vaikka metsän reunassa asutaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pöh, seuraavalla kerralla sun pitää olla vielä nopeampi! -Devi-

   Poista
 2. Voi jestas noita kommentteja taas. :( Vai että kuoleminen hitaasti ja kivuliaasti on lemmikillekin luonnollinen ilmiö....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Välillä tuntuu, että liian suuri osa ihmisistä hankkii lemmikin huvitukseksi aivan kuin kyseessä olisi jokin lelu, ei elävä olento, josta huolehtiminen on lapsiin verrattavissa.

   Poista
  2. Piti muuten kirjoittaa liian moni :)

   Poista
 3. Ah. Nämä ovat näitä aina säännöllisesti pinnalle nousevia puheenaiheita, kuten keväiset koirankakkakeskustelut. Jokainen tekee omat valintansa, oli kyseessä sitten kissa tai koira. Ja eläin on aina eläin, vaikka kuinka hyvin koulutettu se olisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "jokainen tekee omat valintansa" on aika huono kommentti siinä vaiheessa, kun puhutaan laista - samalla periaatteella kuka tahansa saisi kiduttaa kissaansa tai käydä tuhoamassa naapurinsa omaisuutta. On täysin oma valinta, pitääkö kissaansa vapaana _omalla tontilla_, mutta kun aletaan puhua kissoista, jotka kulkevat muiden mailla, ei perustelu päde. Oli pakko sanoa tämä kommentti, sillä vaikka uskon sinun huolehtivan Myrskyn hyvinvoinnista sekä siitä, ettei kissa aiheuta ongelmia, niin monet vähemmän vastuulliset henkilöt perustelevat toimiaan samalla tavalla.

   P.S Minä en muuten tajua niitäkään, jotka eivät vaivaudu keräämään koirankakkoja pois! Tänäänkin meinasin juosta sellaisen päälle, kun joku koira oli tehnyt jätöksensä keskelle lenkkipolkua.

   Poista
 4. Itse en ikimaailmassa USKALTAISI päästää omia mirnokkejani vapaana ulos juoksentelemaan, olisin koko ajan sydän syrjällään. Eli joo, samaa mieltä sun kanssa, että vastuutonta antaa kulkea ties missä. Käsittääkseni kissat saattavat kulkea huomattavankin kaukana kotoa.

  mun äitin ja isäpuolen kissat saivat ennen vaeltaa vapaana, mutta Sulo oli jatkuvasti tappelussa vieraiden kissojen kanssa ja antibioottikuurilla, niin tekivät niistä sitten muutaman vuoden ikäisinä sisäkissoja. Pointsit siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin Kajsa sai kulkea aiemmassa kodissaan vapaan, ja joutui aika moneen tappeluun. Tosin toisen kaksijalkaisen perhe muutti sen verran usein, että tappelukaverit jäivät pian tappalemaan keskenään.

   Onneksi teidän porukat havahtuivat ajoissa, niin kissat pystyi opettamaan vielä sisäkissoiksi :) Meillä valitettavasti nuorimmainenkin oli ollut ulkokissa jo neljä vuotta, kun ilvesongelma alkoi esiintyä, joten kissaa oli mahdotonta saada pysymään kokonaan sisällä - varsinkin, kun koira sai olla päivät tarhassa, ja tämä nuorimmainen oli tottunut nukkumaan osan päivästä kaverinsa kanssa.

   Poista
 5. Mä en asiaa näe ihan noin mustavalkoisena ja ehdottomana vaikkakin paljolti olen samaa mieltä. Oikeasti on olemassa kissoja, joiden elämänlaatuun sisällä oleminen tai valjastelu vaikuttavat negatiivisesti. Nöiden kissojen omistajat tietävät mitä suurimalla todennäköisyydellä vaarat ja riskit. Elävät pelossa, jos kisaa ei ala kuulumaan kotiin.
  Musta olisi tärkeämpää tässä vaiheessa saada ensin sterilointiviestiä eteenpäin, kaikki kissat leikataan ja varsinkin ne vapaasti liikkuvat. Tällöinhän myös kissan reviiri pienenee, kun ei ole tarvetta lähteä kylille riiustelemaan.

  Silloin kun kissat riekkuvat vapaana siksi, että niistä ei välitetä ja niitä ei hoideta on sitten ihan eri asia.

  Omieni kanssa olen ehdoton ja nämä kaverit eivät liilku ulkona kuin kopassa tai valjaissa.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten kirjoitin, niin ymmärrän kyllä sen, että kissaa pidetään vapaana paikassa, jossa se todellakin on turvassa eikä häiritse naapureita. Toki on myös tapauksia, joissa kissaa ei kannata pitää sisällä, mutta näissä tapauksissa on kyllä aina kyse siitä, että kissa on tottunut jossain vaiheessa elämään ulkona - ei sisäkissa kärsi sisällä olosta, vaikka ulos kaipaisikin. Itse en kuitenkaan tunne henkilökohtaisesti ketään, joka oikeasti olisi miettinyt kahdesti päästäessään kissansa ulos; sen on vain tottu tapa. Maalla kissat ovat usein niitä lapsille hankittuja maatiaisia, joilla ei oikeasti ole paljon arvoa, vaikka lemmikkejä ja tärkeitä olisivat. Monet myös tuntuvat miettivän, että muutama vuosi "täyttä" kissanelämää on sisällä olemista parempi vaihtoehto. Minusta se on surullista, sillä mitään muuta lemmikkiä ei kohdella samoin.

   Joo, kun vapaana kulkeviin kissoihin yhdistetään vielä leikkaamattomuus, niin se todellakin on ongelma!

   Poista
  2. Kissojen arvostus on todellakin ala-arvoista, kaupungeissakin. Vanhat myytit elävät vahvasti mielessä, sukupolvelta toiselle. Rehellisyyden nimissä jouduin minäkin oppimaan uutta kissoista, kun Börje oli muuttamassa meille. Tosin mulla oli tahto oppia, eikä vaan mennä vanhoilla uskomuksilla. Siksi on kyllä tosi tärkeää valistaa ihmisiä, vaikka sitten näin blogien kautta ;)

   Poista
 6. Maaseudulla on ehkä vanhastaan erilainen suhtautumistapa kissoihin, mikä ei suinkaan tarkoita etteikö niistä välitettäisi (tosin niitä välinpitämättömiä ihmisiäkin on enemmän kuin tarpeeksi). Tarun kanssa olen samaa mieltä, että "ilosanomaa steriloinnista" pitäisi viedä eteenpäin. Ainakin omalla paikkakunnalla, niitä tehdään kampanjoina ja viluista osan maksaa eläinsuojeluyhdistys.

  Vapaana kulkevalle kissalle suurin (ja ehkä todennäköisin) vaara on liikenne. Olen kerran ajanut kissan yli ja se aiheutti ikuiset traumat ;( Siinä mielessä toivoisinkin, että kissat olisivat ennemmin kytkettyinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä tarkoitinkin, että maaseudulla kissoista kyllä saatetaan pitää ja ne ovat lemmikkeinä tärkeitä, mutta usein niitä ei silti nähdä ns. arvokkaina perheenjäseninä, vaan eläiminä, jotka ovat korvattavissa uudella (varsinkin kun niitä leikkaamattomia kissoja maaseudulla riittää, joten pentuja on aina tarjolla). Jos nyt osasin selittää oikein. Kaupungeissa taas on enemmän niitä, joille kissa on "lapsi", minkä lisäksi kaupungeissa on huomattavasti enemmän rotukissoja, joista on maksettu sen verran suolainen hinta, ettei tulisi mielenkään päästää menemään vapaana.

   (Hyvä esimerkki on lapsuudenkotini naapurissa, josta Devi on hankittu. Siellä kyllä sterilisoidaan kissoista kaikki paitsi yksi, jolle annetaan e-pillerietä, jotta voitaisiin tarvittaessa hankkia pentue, jos kissoja kuolee paljon. Kissoista kyllä välitetään kovasti, mutta arvoltaan ne ovat navettakissoja, joiden ensisijainen tarkoitus on olla hyödyksi, eli niiden kuolema nähdään normaalina osana ulkokissan elämää. Eroa korostaa se, että maatilaa pitävä mies meni pari vuotta sitten naimisiin naisen kanssa, jolla on omasta takaa kissoja. Nämä kissat pysyvät tiukasti sisällä, eikä kenellekään tulisi mieleenkään päästää niitä ulos, koska niille voisi tapahtua jotain (kissat ovat perheenjäseniä). Tätä siis tarkoitan sillä, että kissojen arvo on erilainen.)

   Toinen kaksijalkainenkin on muuten kerran ajanut kissan yli, muistaa sen joka kerta kun näkee tienpietareella kuolleita eläimiä :(

   Poista
 7. Jos haluaa pitää kissansa elossa, niin silloin pitää sen tietenkin kytkettynä ulkosalla! Itseltäni posahtaisi varmaan pää, jos kissat olisivat irti ulkona, kun miettisin koko ajan, että missä ne ovat ja mitä ne tekevät! Ulkomaailma on vaaroja täynnä!

  Kynsilaukkaajien Ellulla on Kajsalle kysymyksiä :)

  VastaaPoista
 8. Itselläni oli aiemmin kaksi ihanaa sisäkissana elänyttä maukujaa, nyt alkuperäisestä kahdesta jäljellä on enää yksi (joka sai muutama päivä sitten uuden kaverin), pääasiallisesti kiitos ihmisten jotka ei omistajan (minun) puhetta kuunnelleet, vaan alkoivat kesän tullen päästää kielloista huolimatta kissat pihalle vapaana. Kolmisen kuukautta homma toimi niin että kissat tuli takaisin nätisti, sitten yks ilta ei toinen kissoista palannutkaan huutelusta huolimatta. Kohta kuukauden on lapsukainen ollut kadoksissa. Nyt on onneks edes avokki ruvennu mua kuuntelemaan ja pitää nyt tuon pojan kiinni ulkona. Tosin siitäkin sai aikansa tapella... Rasittava ja kamala tilanne, kadonnut kissimirri kun sattuu olemaan mun ensimmäinen, liian nuorena luovutettu pikkunen typykkä, jonka kanssa oli muodostunut ihan järjettömän vahva side. Kyllähän tuota edelleen toivoo, että se palaisi takaisin, mutta valitettava tosiasia taitaa olla, että joku isompi, nopeampi ja vahvempi on sen vienyt... PItäkää hyvät ihmiset kissanen kiinni ulkosalla, vaatiihan se enemmän kuin pelkkä oven avaaminen, mutta jos sitä vaivaa ei ole halukas näkemään, kannattaa miettiä onko sitä kissaa järkevää ottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ikävää kuulla :( Juuri tuosta syystä en itse ikinä päästäisi kissaa vapaaksi, ellen sitten sattuisi asumaan sellaisessa ihanteellisessa paikassa, jossa sellainen olisi mahdollista. Niitä seutuja on vain loppujen lopuksi aika vähän. Eihän se sisällä/ kiinni oleminen ole aina täyttä elämää seikkailijaluonteiselle kissalle, mutta toisaalta mikään muukaan lemmikkieläin saa juoksennella ulkona vapaana. En siis ymmärrä, miksi kissaa pidetä jonkinlaisena erityistapauksena.

   Poista

Kaikki maukaisut ja kommentit - niin pienet kuin suuret - ovat erittäin tervetulleita!