Sivut

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Hopottamassa: Apetit-kasvisgratiinit


Taas on vuorossa kokemuksia Hopottajien kautta saadusta tuotteesta, sillä huhtikuussa pääsin mukaan testaamaan Apetit-valmistajan uunivalmiita gratiineja. Gratiineja on neljää eri makua – punajuuri, kukkakaali-parsakaali, bataatti-juures ja kasvis , mutta itse kokeilin vain bataatti-juuresta ja kasvista, koska muita ei kaupasta löytynyt (eikä kampanjassa tulleella lahjakortilla tarvinnut ostaa kuin kaksi makua). Hintaa yhdellä pussilla on siis kaupasta riippuen 3,50-4€. Kampanjaan sisältyi myös reseptikilpailu, joten pyrin ideoimaan myös erilaisia kokonaisuuksia ja käyttötapoja. Ja huom! Vaikka tuote on saatu ilmaiseksi, niin tälläkään kertaa ei kyseessä ole maksettu mainos, vaan rehellinen arvio uudesta tuotteesta.

Testi 1. Kasvisgratiini


Ainekset: Porkkana ja keltainen porkkana, kukkakaali, vesi, vähälaktoosinen kuohukerma, parsakaali, kesäkurpitsa, sulatejuusto (juusto, vesi, maitorasva), aromit (mm. sinihomejuusto), riisitärkkelys, suola, sokeri, mausteet (muskottipähkinä, mustapippuri). Kasviksia 63 %. Suolapitoisuus 0,9 %. Katso tarkka ravintosisältö täältä
Kuva valmistajan sivuilta.

Päivällisen tekeminen on venynyt, joten vatsa kurnii jo pakastimen ovea avatessa. Jääkaapissa olisi kalkkunanakkeja, joten mietin, voisiko gratiinin tehdä jotenkin nopeammin. Ilokseni huomaan pussissa ohjeet mikrossa lämmittämiseen. Sillä siis mennään, pikaruualla. Valitettavasti se näkyy myös lopputuloksessa: tuoksu on halpa ja kaikkea muuta kuin ruokahalua herättävä, maku liian juustoinen - juuri sellaista huonotasoista gratiinia, jota koulussa tarjottiin kasvisyöjille. Kumpaakaan aterioivista ei houkuttaisi syödä lautastaan tyhjäksi.


Loppuajatus: "Mennäänkö ostamaan jätski?" Ruoka ei siis miellyttänyt, kun kylläiselläkin vatsalla tekee mieli makeaa. Tiedän heti, etten aio valmistaa gratiinia uudestaan, en edes uunissa tehtynä, sillä en usko senkään poistavan teollista makua. Jottei tuote kuitenkaan menisi hukkaan, päätän testata sen toimivuutta kasvispyöryköiden tai kasviskeiton "täytteenä".Testi 2. Bataatti-juures-gratiini

Ainekset: Juurekset 63 % (bataatti 22 %, keltainen porkkana, palsternakka), vähälaktoosinen kuohukerma, vesi, sulatejuusto (juusto, vesi, maitorasva), riisitärkkelys, suola, sokeri, muskottipähkinä, mustapippuri, valkosipuli. Suolapitoisuus 0,9 %. Katso tarkka ravintosisältö täältä.
Kuva valmistajan sivulta.

Karkkia?

On (opiskelusta huolimatta) verkkainen sunnuntai, joten ruuanlaitollekin löytyy enemmän aikaa. Päätän testata toisen pussin sisältöä, seuraksi teen paneroituja sweet-chili-tofupihvejä, sillä ne valmistuvat gratiinin tavoin kätevästi uunissa. Parinkymmenen minuutin jälkeen asuntoon leviää veden kielelle nostattava bataatin tuoksu; en malttaisi odottaa ruuan kypsymistä (pussissa ajaksi on annettu 35-40 minuuttia). Lautasella ruoka tuoksuu vieläkin houkuttelevammalle, joten hyökkään annoksen kimppuun heti, kun saan kameran pois käsistäni. En joudu pettymään: gratiini todellakin on taivaallisen hyvää! Toinen kaksijalkainenkin tykkää, vaikka joudummekin ensin kiistelemään siitä, mikä lautasella on bataattia ja mikä keltaista porkkanaa. Kokki voittaa tietenkin kiistan ;)

Maku se on joka ratkaisee, ei ulkonäkö.

Loppuajatus: *ähkypuhkuääh* LISÄÄLISÄÄLISÄÄ! Tätä todellakin tehdään uudelleen ja ostetaan lisää. Helppoa, laadukasta ja herkullista, eikä hintakaan ole älyttömän paha. Todennäköisesti en osaisi tehdä itse parempaa.


Testi 3. Kasvisgratiinista pyöryköiksi

Leirykät

Kolmannen testauksen vuoro. Toinen kaksijalkainen haluaa valmistaa valkosipuli-kermaperunoita, joten päätän tehdä seuraksi suunnittelemiani kasvispyöryköitä. Muutan kuitenkin mieltäni sen verran, että laitan pienen osan pakastetusta tuotteesta uunivuokaan ennen kuin sulatan loput mikrossa. Kun seos on sulanut, muussaan sen kevyesti ja sekoitan muna-korppujauheseokseen. Olen kuitenkin arvioinut gratiinin nesteen (sulatejuuston) määrän sen verran pieleen, että joudun lopulta lisäämään taikinaan mausteiden lisäksi myös jauhoja. Lopputulos onkin pikemminkin leirykkä (leipä + pyörykkä  nerokasta, eikö? :D) kuin kasvispulla. Maussa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, joten annoksen syö miellellään. Itse gratiinigratiinikin on huomattavasti parempaa uunissa valmistettuna, vaikken vieläkään pidä sen teollisesta sivumausta.

Loppuajatus: sopii myös muuhun kuin gratiiniksi, mutta omasta mielestäni turhan arvokasta pyöryköiden raaka-aineeksi. En ostaisi uudelleen, vaikka gratiininkin maku parani uunissa.

***

Mikäli haluat lukea muistakin gratiineista, niin tietoa löytyy esimerkiksi täältä. Jos puolestaan haluat päästä itse testailemaan, niin Hopottajiin voi liittyä tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki maukaisut ja kommentit - niin pienet kuin suuret - ovat erittäin tervetulleita!