Sivut

lauantai 2. huhtikuuta 2016

Vanhus ja akne


Kevätaurinko <3

Reilu kuukausi sitten huomasimme toisen kaksijalkaisen Arvon Valtiattaren ilmestyneen harmana leukalapun. Naureskelimme asialle ja kiusasimme Kajsaa siitä, että rouva alkaa selvästikin vanheta. Pari viikkoa sitten kuitenkin huomasin jotakin outoa, kun rapsuttelin Kajsaa leuan alta - leuka tuntui rupiselta, ja tarkempi tarkastelu osoitti sen olevan mustan "hiekan" peitossa. Käännyin tietenkin ensimmäisenä googlen puoleen, eikä mennyt kauaakaan, ennen kuin diagnoosi oli tehnyt: Arvon Valtiattarella oli akne. Seuraavaksi käännyin blogimaailman ja kissanomistajien puoleen ja sainkin monia hyviä hoitovinkkejä, jotka ajattelin jakaa myös tänne.


Kissan akne - what?

Kissan akne - englanniksi feline acne - esiintyy yleensä mustapäinä leuassa ja sen alueella. Lievä akne ei välttämättä vaadi hoitoa, mutta pahentueessa se voi tulehtua ja aiheuttaa vaarallisen infektion. (Kokooma usemmasta englanninkielisestä lähteestä.)

Aiheuttajat

- ikä: yleinen nuorilla kissoilla, joilla hormonit hyrräävät
- yliaktiiviset talirauhaset
- Huono hygienia
- Stressi
- lääkkeet
- muovikipoista syöminen tai juominen

Kajsan kohdalla syy lienee huonossa hygieniassa (vanhan kissan laiskuutta) ja stressissä (tästä lisää huomenna). Jostain luin myös, että akne voisi tarttua. En tiedä, onko tämä totta vai tuleeko uskomus  esimerkiksi siitä, että taloudessa on sattunut olemaan useampi muovikipoista syövä stressantunut kissa, mutta itse tarkistin siitä huolimatta myös Pikin ja Devin leuat. Deviltä löytyi hieman mustaa karstaa, mutta ei niin paljon, että olisin ryhtynyt aktiivisiin hoitotoimenpiteisiin. 

Hoito


Aknea voi hoitaa melko monella tavalla tilanteesta riippuen. Koska meillä akne ei ollut paha, vaikka olikin levinnyt laajalle alueelle, hoito aloitettiin kuvassa näkyvillä välineillä. Pehmeällä hammasharjalla olemme rapsutelleet varovasti aknea pois, Betadinellä puhdistaneet alueen ja Basironilla hoitaneet ongelmaa. Lisäksi pesimme kaikki kissojen alustat ja lelut (siis ne, joita Kajsa käyttää) ja pyrimme jatkossa pesemään ne useammin. Akne ei ole vieläkään parantunut, mutta ehdottomasti vähentynyt. 


Parempia kuvia aknesta ei valitettavasti ole, sillä vaikka kuinka olen yrittänyt maanitella ja sohia ja räpsiä kameralla, ei Arvon Valtiatar ole suostunut esittelemään noloa teini/vanhusongelmaansa koko kansalle. Kehotan silti kaikkia herkempiä lukijoita olemaan kääntymättä Googlen puoleen, tai jos käännytte, niin googlettakaa vain suomeksi - hakutuloksesta löytyy valtava määrä kuvia niistä pahimmista tapauksista. 

***

"Ihailkaa mieluummin mun pinkkiä nenää."

Aiheesta on kirjoitettu myös mm. seuraavissa blogeissa:


Huomenna pohdiskellaan yleisön pyynnöstä täällä esitettyjä kysymyksiä :)

15 kommenttia:

 1. Oletko Kajsa nuortunut ;) - Pepsi

  Hyvä tietoisku, kiitos! - Emäntä

  VastaaPoista
 2. vaihdevuodet! ne on kuin murrosikä, mutta nurinkurin.
  Terveisin, Menopaussitäti.

  VastaaPoista
 3. Hienoa että hoito on auttanut! Kajsa ei ilmeisesti rapsuttanut sitä itse ollenkaan? Minä huomasin Sofin aknen siitä, kun se rapsutteli leuan ihan verille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Kajsa on antanut leuan olla ihan rauhassa, mikä on kyllä aika yllättävää. Mutta hyvä näin, eipähän tule niin herkästi tulehduksia :)

   Poista
 4. Penalla on kanssa ollu hirvee kevätakne, nyt alkaa olla loppusuoralla onneks. Enkä tosiaan suosittele herkille mitään kissan akne -googlailuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yh, inhotus in iskenyt teillekin! Toivottavasti on tosiaan vain kevätaknea :)

   Poista
 5. Onneksi on vertaistuki! Toivottavasti saatte aknen kuriin.

  VastaaPoista
 6. Robertillakin on vanhuusaknea. Heti kaivettiin Betadine käyttöön. Ja eräs herkkä naisihminen erehtyi katsomaan niitä aknekuvia -kops ja yök.

  VastaaPoista
 7. Namullakin on aknea, hormoonit hyrräävät. aihetta en kyllä googlaa....

  VastaaPoista
 8. Voi miten pienille mun pojat näyttää tuossa postauksessa, Ruffekin kuin eri kissa! :--D Onpas ärsyttävää että aknea tuli leukaan, meillä sitä tuli ruffelle tuossa vähän aika sitten myös ja saatiin vinkki että lisättäisiin vähän vitamiinia ruokaan ja sehän muuten tepsi eli taisi johtua vitamiininpuutoksesta koko akne. Ensiksi puhdistettiin sitä desinfiointiaineella ja semmoisella hunajavoiteella muttei tullut tuloksia. Vasta sitten kun lisättiin vitamiinienmäärää ruuassa ja nyt akne on pysynyt poissa :)

  VastaaPoista
 9. Voi, akne on kyllä ikävä vaiva! Meillä tosiaan siitä etenkin Onnin kanssa paljon kokemusta. Nykyäänkin aknea ilmenee - allergiaoireena joihinkin kuivaruokiin. Muuten ei ruuan epäsopivuutta tällä hetkellä oireile, mutta pari finniä ilmestyy tiettyjen ruokien kanssa.

  VastaaPoista
 10. Hyh, mullekin tuli akne noista mun lääkkeistä. Meni leuka ihan hirvittävän näköiseksi ja emäntä vielä ajoi multa siitä karvat pois!!! Loukkaus. Toivottavasti sulla paranee tuo leuka nopeasti! :)
  - Lilli

  VastaaPoista
 11. Oho, melkoinen leuka! Akne on salakavala, meillä pääsi tulemaan sitä, hillitymmin tosin, pesemättömästä raksu-vesi -märkäruoka -lautasesta Noralla. Sitten kun aloin huuhtelemaan lautasta joka aterian jälkeen, akne loppui. Toivottavasti Kajsalla pysyy akne kurissa! :)

  VastaaPoista

Kaikki maukaisut ja kommentit - niin pienet kuin suuret - ovat erittäin tervetulleita!