Sivut

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Niin siitä kissan ylläpidosta...

... ja eläinlääkärimaksuista. Kohtuullinen summa, mutta kyllä se silti lompakkoa keventää ;)

Eilen aamulla minä siis suuntasin töihin, kun taas Toinen Kaksijalkainen kaappasi paastoamisesta kiukustuneen Kajsan autoon ja käänsi nokan kohti eläinlääkäriä. Mitään hätää Kajsalla ei ollut, vaan reissulla hoidettiin edellisellä kerralla väliin jäänyt rokotus ja verikoe. Tulokset olivat varsin hyvät eikä mitään hälyyttävä löytynyt - tai niin ainakin itse eläinlääkärin tekstiä ja Toisen Kaksijalkaisen puheita tulkitsin:


Elinprofiilissa: proteiini ja albumiini koholla, yksi maksaarvo ALT on ylärajalla, voi johtua lipeemiasta tai kuivumisesta, fosfori vähän alhainen. T4 on viiterajan sisällä. Kolesterooli hiukan noussut, voi johtua lipeemiasta. 

Ööh... T4:n (kilpirauhasarvon) tuolta tunnista, mutta muuten teksti on minulle aika hepreaa. Mitä ovat albumiini ja lipe(e)mia? Entä mistä kissa saa parhaiten fosforia? Onko ylärajalla oleva maksa-arvo huolestuttava?


Antakaa kissalle riittavasti nestettä ja vähärasvaista ruokaa esim gastrointestinal low fat. Jos kissa juo vähän täytyy antaa märkää ruokaa, tai vedeen laittaa kana tai tonnikalalienta. jääkatkarapuja.

Vähän selvempää tekstiä. Kajsan Feline Porta 21:n dieettiversio (rasvaa 20%) vaihtuu nyt kokonaan Brit Caren Daisyyn, dieettiruokaan (rasvaa 10%) jota meillä on syöty toisinaan, mutta joka Portaan nähden tuplasti kalliimman hintansa puolesta ei ole päässyt päivittäiseen käyttöön. Eläinlääkärin suosittelema ruoka on Royal Cania, joten sitä en mielellään osta - sitä paitsi tuo merkki on googlettelun perusteella koiranruokaa :D 

Aamupalaa lounasaikaan! :o (Ihmisten lounasaikaan siis, ei kissojen.)

Sen sijaan en tiedä, mitä tekisin tuon nesteen suhteen - osaako joku neuvoa miten tehdä kana- tai tonnikalalientä, joka sopii kissalle? Valmisliemissähän on niin paljon suolaa, etteivät ne sovi. Toisaalta Kajsa juo jo nyt aika paljon, joten ehkä olisi parempi lisätä märkäruuan määrä - vinkit hyvästä ja edullisesta diettimärkäruuasta (sellaisesta, jossa on lisättyjä vitamiineja) ovat siis erittäin tervetulleita! Itse löysin sopivaa ruokaa Natures: menulta, mutta sitä ei saa kuin yksittäispakkauksina.

Kajsa ja kadonnut verikoeside.

Tiivistettynä: oman käsitykseni mukaan verikokeenkin perusteella Kajsan suurin ongelma on ylipaino, tuo vihulainen jonka kanssa on taisteltu jo tovi ja taistellaan lisää. Uutta kontrollia suositeltiin 6-12 kuukauden päähän. Ihanaa kuultavaa siis ♥ Tosin edellisellä kerralla seurantaan asetettu hammas määrättiin nyt poistettavaksi (hammaskiven kanssa), eli uusi parin sadan euron el-reissu on kyllä syksyllä luvassa...

9 kommenttia:

 1. Laihdutukseen suosittelen mahdollisimman lihapitoista ruokaa, silloin sitä tarvitsee vähemmän -> laihtuu :) En ole Brit Careen tutustunut, joten en osaa sen lihapitoisuuksista sun muista sanoa mitään. Mutta ehdoton ei RC:lle, siinä on niin paljon turhaa (viljat, hiilarit...) että se vasta lihottaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Portan diettiruuassa oli reilu 60% kuivattua lihaa (raakaproteiinia 38%), mutta ruuan rasvapitoisuuskin on suuri. Brit Caressa osa lihasta on korvattu riisillä, mutta itse olen pitänyt sitä tarpeeksi laadukkaana. Märkäruokana meillä on syöty lähinnä täydennysravinnoksi tarkoitettuja ruokia, mm. Cosmaa, Brit Carea ja Taste of Wildia (eli kaikissa lähinnä lihaa), joten niiden kohdalla mietin, pitäisikö ne Kajsan kohdalla vaihtaa senioriruokaan.

   Poista
 2. Lisää vettä märkäruoan joukkoon. Sen kokeileminen ei ainakaan maksa mitään.

  VastaaPoista
 3. Voi pientä potilasta! Jos vettä pitää juoda enemmän niin minä suosittelisin mitä kummallisempia astioita omituisiin paikkoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä en edes tiennyt, että Kajsan vedenjuonti on ongelmallista, sillä kissa menee aina herättyään vesikipolle! Mutta voisi kyllä lisätä yhden vesikipon olkkariin, meidän muovimattojen kanssa kun ei tarvitse pelätä vesivahinkoja :D

   Poista
 4. Joo, vettä sinne märkäruoan joukkoon ja vesikippoja ympäri huushollia.

  VastaaPoista
 5. Menipä eläinlääkärireissu hyvin! :) Ei kuulosta tulokset huolestuttavilta. Eläinlääkäri kirjoittikin, että maksa-arvo saattoi olla koholla kuivumisen vuoksi eli jos kisu syö paljon kuivaa ja/tai ei ole juonut vähään aikaan ennen näytteen ottoa. Fosforia saa lihasta ja D-vitamiini parantaa sen imeytymistä, kuten kalsiuminkin. Jos siis käytät täydennysravintomärkäruokaa, niin kannattaa ehdottomasti ottaa semmoinen, missä on myös vitskut. :) Ei olisi lainkaan haitaksi antaa D-vitskua lisäravinteena kaverina, kissoille on muutenkin suositeltavaa antaa 0,7-1 ug/painokilo/pv D'tä eikä tämä täyty tavallisella ruualla. D-vitsku voi olla esim. makeuttamaton D-vitamiinitabletti tai kalanmaksaöljy (esim. Apteekin Möller Tupla), kalaöljystä tulisi myös lisää hyödyllisiä omega kolmosia. :)

  Jos Kajsa syö paljon raksuja, kannattaa vettä lisätä myös raksujen joukkoon. Jos vesikastike ei houkuta kisua, sekaan voi laittaa hieman märkäruokaa maun parantamiseksi. :)

  Harmi kun hammas ei selvinnytkään. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä! Voisi testata vaikka tuota kalaöljyä ensiksi, kun siitä saisi useamman hyödyn kerralla :) Nestettä olen nyt lisäillyt märkäruuan joukkoon molemmilla, mutta Kajsalle tosiaan pitäisi melkeinpä alkaa antaa sekoituksia, kun suurimmasta osasta hyvistä ruuista puuttuu ne vitamiinit.

   Poista

Kaikki maukaisut ja kommentit - niin pienet kuin suuret - ovat erittäin tervetulleita!