Sivut

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kolmas pyörä(kö)


Kuten jo parissa postauksessa ja muiden blogien kommenttikentissä olen vihjaillut, on meillä jo pitkään mietitty kolmannen kissan ottamista. Ajatuksen taustalla ei ole niinkään halu saada perheelisäystä vaan tuo meidän superenerginen prinsessamme, sillä varsinkin nyt kesällä olen huomannut Devissä paljon turhautumista, kun kissa ei pääse purkamaan energiaansa (koska ne tyhmät työt). Kolmas kissa voisi siis helpottaa niin meidän kuin Devin elämää, kun leikkikaverina olisi ihan lajitoveri Mamin ja Iskän lisäksi. 

Jutussa on vain muutama mutta ja mietityttävä ehkä, joiden takia kolmannen kissan hankinta on jäänyt lähinnä ajatustasolle:



1. Kuinka Kajsa suhtautuisi uuteen tulokkaaseen? Kolmas kissa olisi toki ehdottomasti uros, mutta auttaisiko se Arvon Valtiattaren kanssa? Devin kanssa emme usko ongelmia syntyvän, tyttö kun on sen verran sosiaalinen ja ystävällinen, ainakin sen perusteella mitä olemme nähneet.



2. Onko meillä aikaa? Kuinka paljon enemmän huomiota kolmas kissa vaatisi - vai vaatisiko ollenkaan? Voisiko olla mahdollista, että leikkitoverin myötä Devi ja uusi tulokas vaatisivatkin normaalia vähemmän huomiota?


3. Onko meillä rahaa? Tätä varsinkin on pohdittu paljon, sillä kolmeen kissaan ei mene kolminkertaista rahamäärää, sillä esimerkiksi yhdellä kiipeilypuulla voi olla useampi käyttäjä ja ruoka on edullisempaa mitä isommissa pakkauksissa sen hankkii. Varsinkin Devin ruuat maksavat nyt melko paljon, sillä tuolle nirsolle ja helpolle kyllästyvälle pitää ostaa mm. kuivaruoka 400g pusseissa. Eläinlääkäristäkin saa usein alennusta, kun vie useamman kissan rokotettavaksi kerralla. (Leikkauksen, sirutukset jne. olisi uudella kissalla jo hoidettu, kun kissan hankkii eläinsuojeluyhdistykseltä.) Toisaalta taas riskit tapaturmille ja sairastumisille kasvavat kolmen kissan kanssa. Siispä: kuinka paljon enemmän kolmas kissa siis maksaisi?



Siksipä kysyn teiltä, joilta löytyy useampi kissa: meneekö kolme kissaa siinä missä kaksikin?

Kuvissa Toisen Kaksijalkaisen äidin kissat Piksu ja Wilma - Piksusta kerrottakoon lisää joskus toiste :)


P.S Kissamaiset tervetulotoivotukset kaikille uusille lukijoille, joita emme ole vielä tervetulleeksi muistaneet toivottaa!

16 kommenttia:

  1. Näitä kysymyksiä olen niiiiin miettinyt itsekin, joten haluan kuulla kysymyksiin vastaukset! Lisäksi mietin, kun Pepsi ja Max ovat näinkin hyvää pataa keskenään että sotkeeko kolmas pakan ihan sekaisin? - kolmatta kissaa pohtiva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, teillä voisi kyllä vähän sotkeakin, mutta toisaalta kissoista ei koskaan tiedä ;)

      Poista
  2. Noita asioita kyllä sopii miettiä! Minunkin tekisi mieli ottaa vielä yksi kissa, mutta olen todennut, ettei rahat riitä. Huomiota kolmelle saisi annettua riittävästi, ja eväissäkin ne pysyisi, mutta eläinlääkärilaskuista ei ehkä selviäisi. Paras odotella vielä. Vaan kun sellainen pikkukolli olis niin jämerä :-D

    Niin että onnea vain pohdintoihin! Devi varmaan kyllä tykkäisikin pikkukaverista. Ehkä, kissoista kun ei ikinä tiedä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Devistä tietää :D

      Eläinlääkäri on kyllä se suurin menoerä. Kajsan kanssa suunnataan nyt vihdoin sinne verikokeisiin ja rokotukseen, ja sehän maksaa varmaan enemmän kuin vuoden ruuat...

      Poista
  3. Epäilen, että meiltä voisi lohjeta vastaus ;)

    Peruskulut eivät kauheasti lisäänny, tekstissä mainitsemiesi syiden vuoksi.
    Mutta kuluja tulee muuten jonkun verran lisää: kaksi kissaa voi periaatteessa kuljettaa samassa boksissa, kolmea ei. Kolmen kanssa on tosi hankalaa liikkua julkisissa liikennevälineissä yksin eli kuljetuksiin tarvitaan auto tai taksi. Vakuutuksia suosittelen aina kaikille kissoille, mutta hammashoitokulujahan vakuutus ei sitten kata. Mulla onkin viimeisin juttu juuri niistä kuluista, mitä jouduin maksamaan 3 kissan hoidoista (http://triomiumau.blogspot.se/2015/07/rokotuksilla.html) . Rokotuksethan ei sitten myöskään kuulu vakuutuksen piiriin.
    Kissanhiekkaa menee enemmän. Oikeasti. Ja lisävessa olisi hyvä hankkia, jos ei tahdo jokaisen vessakäynnin jälkeen siivota laatikkoa. Siedettäviä kuluja nämä, tosin. Ei kaada varmaan kenenkään pankkia ;)
    Kotona tulisi vähän suunnitella lisäpaikkoja kissojen lepäillä rauhassa - meillä noi kaikki nukkuu eri paikoissa päivisin koska haluavat levätä rauhassa. Meillähän remontin yhteydessä pantiin seinät kissoille käyttöön, varmaan toki halvempiakin ratkaisuja löytyy.
    Lisäksi saattaa käydä niin, että kissojen kemiat ei kohtaakaan kuten toivoo : Meillä Ellille otettiin Nilsson leikkikaveriksi, mutta niiden leikkitavat ei oikein osu kohdilleen. Tämä tosin on musta heikon syy olla ottamatta kolmatta kissaa.

    2 kissaa menee siinä missä 1, mutta 3 kissaa tuntuu jo kukkarossa. Tapiolassa kissavakuutus yhdessä erässä maksettuna näyttää olevan 185,74 euroa per kissa, useammassa erässä maksettaessa summa on korkeampi. vakuutusta voi pitää koko kissan elämän ajan eli vanhuusvuosinakin on jonkin verran turvaa. Meillähän vakuutus on pelastanut talouden pari kertaa (Nisun ja Börjen astmat - lääkeethän saa kanssa vakuutukseen omavastuuosuuden jälkeen ) .

    Fiksulla säästämisellä pääsee jo pitkälle. Jos ei ota vakuutuksia niin silloin vähintäänkin kannattaa säästää kissojen mahdollisiin yllättäviin kuluihin erilliselle tilille. sitä paitsi, onhan meilläkin kaksi kissaa joiden kanssa ei ole ollut muuta vaivaa kun nyt noi perhanan kalliit hampaat , mutta muuten niihin kuluu vaan ruokaa ja hiekkaa. Ei kovin kallista.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä vastauksesta! Vakuutusta muuten unohdin miettiä, vaikka sen ottamisesta on pitänyt jo monesti kirjoittaa. Meillä siis on nimenomaan pohdittu Devin hankkimisesta asti (eli kohta kaksi vuotta...), että kannattaisiko säästää eläinlääkäriä varten vai maksaa sitä vakuutusta. Toisaalta Kajsalle ei saa enää vakuutusta, joten vakuutusmaksu tulisi vain kahdelle kissalle.

      Makuupaikkoja meillä kyllä riittää, ja yksi uusi raapimistolppa (sellainen Kajsan kokoiselle kissalle sopiva) ja -tynnyri ovat joka tapauksessa tulossa. Koppiahan meillä on jo kaksi + yhdet autovaljaat, ja jonkinlainen kangaslaukku Deville on ollut myös suunnitteilla, joten sillä sarallakaan ei tulisi enempää rahanmenoa. Pellettejä saisi taas ehkä vihdoin haettua rautakaupasta, kun kulutusmäärä olisi suurempi - voisi siis menoerä sillä saralla jopa laskea :D Valjaitakin meillä on tuolla kaapissa viidelle kissalle, ja silti olisi tarkoitus hankkia jossain vaiheessa parit Vänttiset...

      Mutta summasummarum: tekstisii perusteella menot eivät loppujen lopuksi lisääntyisi ihan älyttömästi, kun maksajia on kuitenkin kaksi.:) El nyt maksaa aina, mutta onneksi meillä on vielä monta vuotta sellainen turva kuin opintolaina, kun Toinen Kaksijalkainen vaihtoi alaa - kukapa ei tahtoisi maksella kissojen hyvinvointia varten otettua opintolainaa työelämässä :D

      Poista
    2. Niin joo ja tuosta kemioiden kohtaamisesta - meidän kissa otettaisiin Dewin eläinsuojeluyhdistykseltä, eli siellä kissan voisi "palauttaa", jos kemiat eivät kohtaakaan. Tai vähintääkin ryhtyä väliaikaiseksi sijaiskodiksi otettulle kissalle, jos yhteiselossa ei olisi suuria ongelmia, mutta leikkikaveruus jäisi uupumaan.

      Poista
    3. Teidän tilanne puoltaa vahvasti numero kolmosta ;)

      Poista
  4. Voi mitä kysymyksiä. Meillä on käytössä "yhden lapsen politiikka" joten neuvoja ei meiltä saa. (Ja tämä päätös muuten pitää!)

    VastaaPoista
  5. Hyviä ja tärkeitä kysymyksiä. :) Meille otettiin kolmas kissa sen(kin) vuoksi, että Haikun ja Rakun välit alkoivat hiertää Rakun leikkityylistä johtuen, piti siis saada ns. kolmas pyörä, joka jakaa leikkiseuravastuun. Onneksi löytyi täydellisen kuuloinen Nora. Vilkas kissa, joka tykkää rajuistakin leikeistä eikä tunge toisten kisujen iholle seurankipeyttään, osaa olla siis omassa rauhassakin. Vähän jännitti ottaa lähes aikuinen kissa kun Haikun aiempi aikuiskissan tapaaminen (tosin uros) ei mennyt hyvin. Mutta Noran kotiutuminen sujui erinomaisesti ja päätös ottaa kolmas kissa oli mitä parhain, sillä tosiaan leikkiseuraa on nyt kaikilla enemmän. Minun vastuuni aktivoinnista ei ole vähentynyt, mutta pystyn huolettomammin mielin jättämään kisut keskenään ja ne ovat myös onnellisempia kolmen kimpassa. Tytöistä tosin ei ole vieläkään täysin Rakun tarpeita vastaavaa leikkiseuraa, joten toinen poikakissa on haaveissa, sitten tulevaisuudessa kun on enemmän rahaa. :D

    Kolme kissa maksaa enemmän ja mahdollisten sairastumisten riskikin kasvaa eli rahaa tulee olla hätäjemmassa enemmän. Ruokakulut riippuu mitä ruokia kisut syö, mutta varmaan 20-40 € voi varata kuukausikulujen nousevaksi ruokinnan osalta. Toki pentu syö älyttömästi enemmän kuin aikuinen, joten pennun kohdalla kulut on isommat. Hiekkaa ei nyt hirmuisesti mene, meillä on 3 hiekkistä, josta vain yhtä kisut tällä hetkellä haluavat käyttää. Koska meillä käytetään laadukasta hiekkaa (Compact Care), hiekkaa ei tarvitse vaihtaa kuin aniharvoin. Mie vaihdan ehkä kerran puolessa vuodessa. Hiekkasäkkejä menee ehkä 1-1,5 kuukaudessa, en ole niin tarkkaan seurannut. Yksi säkki maksaa n. 15-19 €, riippuen ostanko yksittäin vai määräalennusta hyödyntäen.

    Kissan otto on kiperä päätös kun taloudesta löytyy 2 täysin eriluonteista kissaa, mutta toivottavasti jos pääsytte kolmanteen kisuliin, teille löytyy yksilö, joka vastaa kaikkien tarpeita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löytyisi! Kiitos toisesta kattavasta vastauksesta :)

      Poista
  6. Meillä on kolme kissaa. Kuluja en oo laskenut, mutta tässä jotain ajatelmia ..
    1. Tulokas vs vanhat kissat. Yllättävän hyvin Cinna on mahtunut kuvioihin, vaikka alkuun sille pitikin sähistä ja murista. Vieläkin KissaKaramelli pitää tiukasti asemastaan ja läppää Cinnaa välillä päähän ihan vaan ohimennen  KarkkiKaksoset on tiivis pari, ja eivätkä aina hyväksy Cinnaa vessaan tai syömään tai painimaan samaan aikaan, mutta yhteiselo on sujuvaa. Cinna kaipaisi isoilta enemmän seuraa, mutta luulen että aika tasoittaa tilannetta, pentu nyt riehuisi enemmän kuin isot jaksavat.
    2. Aika. Huomio ja aktivointi vie aikaa, mutta ei multa kolmen kissan hoitamiseen mee juurikaan enempää. Multicatit ja öljyt menee alas hetkessä. Siperialaisten turkki on kuitenkin helppohoitoinen, yleensä riittäisi kertaviikkoinen harjaus, talviturkin aikaan pitää harjalla sipaista päivittäin takkuuntumisen estämiseksi. Mutta ei siinäkään montaa minuuttia mene per kissa. Syliaikaa tarvitaan nyt vähän enemmän, koska Cinna on kova sylittelemään. Mutta se hoituu yleensä iltaisin TV:tä katsellessa, sohvalla ollessani Cinna kipuaa syliin torkkumaan. Leikittäminen sujuu myös samalla kuin ennenkin. Ja ne kissat tulee mukaan, ketkä kulloinkin haluaa. Cinna haluaa aina, mutta KissaKaramelli pitää huolen omasta vuorostaan. NeitiCassista leikitetään, kun muut nukkuvat, niin kuin aiemminkin. Neiti tahtoo keskittyä leikkiin rauhassa, ilman kilpailijoita kyttäämässä ja vaanimassa. KarkkiKaksoset ovat olleet hyvin rauhallisia. Cinna on onnistunut aktivoimaan ja saamaan "vanhukset" liikkeelle kisaamaan enemmän myös keskenään. Cinnan tulo on saanut paljon hyvää nimenomaan sen suhteen.
    3. Raha. Vaikea kysymys.
    Vakuutus: KarkkiKaksosilla oli vakuutus kolmivuotiaiksi saakka. Mitään ei sen puitteissa saatu, koska eläinlääkärikuluja on ollut vain rokotuksista ja pentuihin liittyviä, joita ei tosiaan vakuutus korvaa. Kissat eivät ole sairastelleet, joten lopetin KarkkiKaksosten vakuutukset. Cinnalle otin vakuutuksen, koska se ei ole vielä omani (sijoituskissa). Tosin toistaiseksi on vain rokoteltu, joten toivon todella maksavani sitäkin turhaan. Mutta epäilemättä, eläinlääkärikulujen kasvamisen riski tässä on ..
    Ruoka: Märkäruokaa menee vain noin yksi purkillinen enemmän päivässä, kuin aiemmin. Oikeesti. KarkkiKaksosilta jäi ruokaa aina lautaselle, ne syö sen minkä syö, ja loput jää. Eikä sitä kumpikaan huolinut myöhemmin (jos yritin esim laittaa jääkaappiin seuraavaan ruokaan saakka). Eli loppu meni aina roskiin. Nyt Cinna syö loput. Paitsi aamuisin annan Karkkikaksosille yhden purkin puoliksi ja Cinnalle oman, joten se on se yksi ylimääräinen purkillinen. Lisäksi Cinnan myötä yksi päivän aterioista muuttui lihaksi, joka on itseasiassa paljon halvempaa, kuin purkkiruoka. Raksuja menee vähän enemmän. Cinnalla on omia penturaksuja, joita se raksuttaa mielellään menemään pitkin päivää. Kun tää viimeinen penturaksupussi loppuu, siirtyy Cinna samoille raksuille KarkkiKaksosten kanssa. Kolmelle voi ostaa jättipussin, joka on kilohinnaltaan huomattavasti halvempi, kuin pienemmät pussit. Eli kulut ei nousse? Vilkaisin raksujen hintoja, jättipussi näytti olevan n 30 pinnaa halvempi kilohinnaltaan kuin pikkupussi ainakin Taste of Wildin kohdalla. Power of Naturessa pikkupussin kilohinta on 15.45 ja isossa säkissä 9.07. Keskikokoisessa kiloihinta 12.01. Ostamme siis isoja 
    Vessa: Suurin kulutusmuutos on kyllä kissanhiekassa, sitä menee enemmän kuin ennen. Mutta ostan Zooplussalta kotiinkannettuna puuhiekkaa, 40 litraa maksaa rontti kolmekymppiä, ei paha. Pellettien kanssa kulut on vielä alhaisemmat.
    Nukkumapaikat: Nukkumapaikkoja meillä on niin paljon, ettei niistä ole ollut pulaa. Vaikka kissamäärä vieläkin kasvaisi  Yhden kantokopan ostin lisää. Kärryt niiden kuljettamiseen mulla jo olikin ennestään. Pentuvaljaatkin löytyi. Kohta pitää ostaa Cinnalle omat isommat Vänttiset 
    Muita kuluja en nyt keksi.
    Eli kolmatta kehiin vain  Se on muuten mun maksimi se kolme. Mutta vannomatta paras…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä sanomani, että pesuaika meillä lisääntyi hurjasti, koska yhtä kestää pestä ja kuivata aika kauan. Mutta se koskee vain näyttelyitä, joissa ramppaamisen Kaksoset kohta lopettaa. Sitten niitä ei enää tarvii pestä, eli siihenkään ei mene aikaa.

      Poista
    2. Kiitos TODELLA pitkästä vastauksesta! :)

      Poista
    3. Toivottavasti siitä oli jotain hyötyäkin ;)

      Poista

Kaikki maukaisut ja kommentit - niin pienet kuin suuret - ovat erittäin tervetulleita!